یک سال از انتشار ویندوز ۱۰ می گذرد و تا چند روز دیگر به روزرسانی سالگرد برای تمام کاربران منتشر خواهد شد. اما مهم ترین نکته در زمان انتشار نسخه ی رسمی یا پیش نمایش ویندوز ۱۰، توجه به خواسته های کاربران و اینسایدرها بوده است و مایکروسافت در این مدت مدام از ساخت یک سیستم عامل با کمک کاربرانش گفته است، اما باید بررسی کرد که این وعده ها محقق شده یا فقط یک وعده پوچ بوده است؟ با وینفون همراه باشید.
اعتراضات و درخواست های فراوانی در این مدت از مایکروسافت شده است و در این میان فقط می توان گلچین وار به برخی از آن ها پرداخت. سایت howtogeek این بررسی را انجام داده و به موفقیت یا عدم موفقیت مایکروسافت در پاسخ به بیشترین اعتراضات و درخواست های کاربران پرداخته است.
بی توجه به اعتراضات و درخواست ها [کوتاهی مایکروسافت]
اعلانیه های به روزرسانی به ویندوز ۱۰ برای کاربران ویندوز ۷ و ۸.۱
به طور قطع، یکی از مشکلات عمیق و شدید کاربران ویندوز ۷ و ۸.۱ دست و پنجه نرم کردن با اعلانیه های به روزرسانی به ویندوز ۱۰ بوده است. اعلانیه هایی که مثل یک زالو به نسخه های قبلی چسبیده است و همچنان کاربران را برای به روزرسانی تحریک می کند. اما مهمترین قسمت این انتقادات، حجم زیاد درخواست هاست و نمایش اعلانیه هاست. کاربران بارها به این اعلانیه ها اعتراض کردند و از مایکروسافت خواستند تا آن را بهبود ببخشد.
اما آیا مایکروسافت صدای کاربران شنیده است؟ به هیچ وجه! آن ها با به روزرسانی های متعدد در نحوه ارسال اعلانیه، هر روز بیشتر از قبل روی اعصاب کاربران راه رفته و حتی دکمه x ویندوز که برای لغو ارتقای سیستم عامل بود نیز به قبول ارتقای برنامه ریزی شده تبدیل کردند.
ویندوز ۱۰ راهی برای تبلیغات و کسب درآمد بیشتر
ویندوز ۱۰ با عنوان Candy Crush Saga در منوی استارت به سمت مخاطبان خود آمد و زمانی که بر روی آن کلیک انجام می شد به صورت خودکار، نرم افزار نصب می شد. این فقط یک نرم افزار اضافی و ناخواسته است وشبیه bloatware ها. این برای کاربرانی که تمایلی به نصب این نرم افزار و پرشدن فضای دیسک خود نداشتند، منصفانه نبود. همچنین تبلیغات درباره بازی Solitaire و اشتراک رایگان ماهیانه از جمله موارد اعصاب خردکن بود.
اما مایکروسافت نه تنها از مواضع خود کوتاه نیامد، بلکه آن ها را دو برابر کرد و نرم افزار TripAdvisor را به نرم افزار پیش فرض نصب شده در سیستم عامل اضافه کرد و عناوین اضافی مختلفی را در این ویندوز گنجاند. سوال مهم تر اینجاست که آیا این وضعیت برطرف خواهد شد، بعید است و بایستی منتظر تبلیغات بیشتر بود.
عدم اهمیت به ارائه دهنده خدمات و Data کاربران
اگر شما یک ارائه دهنده خدمات اینترنتی باشید، از داده های تحمیلی آگاهی خواهید داشت. با ویندوز ۱۰ و به روزرسانی های خودکار آن، حجم بسیار زیادی از داده هدر می رفت و کاربران زیادی از این قضیه ناراضی بودند. این درحالی است که در سیستم عامل های قبلی به هیچ وجه این چنین شرایطی حاکم نبود و به روزرسانی ها با توجه به خواست کاربران انجام می شد. حتی در قسمت وای فای گزینه ای به عنوان metered در نظر گرفته شد، اما در واقع برای به روزرسانی ها عملا این گزینه بی فایده بود و کار نمی کرد. بدین ترتیب در این اعتراضات هم مایکروسافت واکنش و پاسخ مناسبی نداشت.
عدم توانایی غیرفعال کردن ارسال داده های سیستم عامل
Telemetry فرآیند ارتباطات خودکار و پیشرفته ای است که توسط آن اندازه گیری ها در نقاط دور افتاده و یا غیر قابل دسترس انجام شده و اطلاعات و داده ها جهت پردازش و نظارت به مرکز یا واحد کنترل ارسال می گردد. بدین ترتیب و با این ویژگی اطلاعات سیستم عامل مثل جستجوها، ویروس ها، کاشی ها یا عملکرد کرتانا به مایکروسافت ارسال می شود. اما مایکروسافت در ارائه توضیحات درباره این ویژگی موفق نبود و حتی اجازه نداد که کاربران این ویژگی را خاموش کنند و از حجم مصرف داده خود بکاهند. بسیاری از کاربران درخواست ایجاد شرایطی برای خاموش کردن این ویژگی دادند اما مثل موارد بالا، مایکروسافت کار خود را پیش برد و هنوز این آزادی را به کاربران نداده است.
ویندوز ۱۰ همچنان اطلاعات ارسالی پهنای باند شما را به اشتراک می گذارد
به روزرسانی های ویندوز ۱۰ دارای ویژگی BitTorrent است که داده را جز به جز به اشتراک می گذارد. این یعنی کامپیوتر شما به صورت خودکار، به روزرسانی هایی که شما دانلود کردید را برای دیگر کامپیوترهای ویندوزی اپلود می کند. به معنای دیگر، مایکروسافت از پهنای باند خانگی اینترنت شما برای کاهش فشار بر روی سرورهای خود و افزایش سرعت دانلود دیگر مردم استفاده می کند. نقطه ضعف آن، عدم آگاهی مردم درباره این ویژگی است و اینکه روند این کار برای آن شرح داده شود؛ بدین ترتیب بازهم حجم مصرفی کاربران بالاتر می رود بدون اینکه حتی اعلانیه ای برای آن ها بیاید و خبردارشان کند.
آیا مایکروسافت توجه کرد؟ خیر و همچنان در هیچ جایی کاربران خود را به این ویژگی آگاه نمی کند.
توجه نصف و نیمه مایکروسافت به انتقادات
کنترل بیشتر روی به روزرسانی ها
به روزرسانی ها خودکار، نیاز به restart دارد و این یکی از اعتراضات کاربران در ویندوز ۱۰ بود. ری استارت کردن خودکار کامیپوتر بعد از نصب به روزرسانی، و نصب روی درایور انتخابی خودکار باعث عصبانیت کاربران شده بود. مایکروسافت با اضافه کردن قابلیت metered قصد داشت تا کمی به کابران اهمیت دهد اما در واقع نتوانست و بعد از آن نرم افزار رسمی مایکروسافت برای ایجاد لیست سیاه به روزرسانی ها می توانست مشکل گشا باشد. اما راه گشای اصلی نبود. مایکروسافت وعده داده است که در به روزرسانی سالگرد، گزینه active hours برای ایجاد زمان مناسب برای ری استارت شدن قرار دهد و بدین ترتیب این مشکل برای نسخه اصلی حل خواهد شد.
محدودیت های استور ویندوز همچنان پابرجاست
مایکروسافت همچنان با یک مشکل بزرگ به نام نرم افزار و بازی دست و پنجه نرم می کند، اگرچه با سیاست نرم افزارهای یونیورسال کمی از این مشکل بزرگ را حل کرد، اما هنوز کیفیت برنامه ها و بازی ها در حد تشویق نیست. بازی های حجم بالای و معروفی مثل Rise of the Tomb Raider ، Quantum Break و دیگر بازی ها هنوز در نسخه استور مشکل دارند و اگر کامنت های کاربران را بخوانید، نسخه استیم این بازی ها را پیشنهاد می دهند. به نظر می رسد پلتفرم یونیورسال برای بازی ضعیف باشد و هنوز نتوانسته ویژگی های اساسی مثل استفاده از چند کارت گرافیک همزمان را برای بازی سازان فراهم کند. علاوه بر آن سرعت پایین این چنین بازی های حجم بالایی، از دیگر مواردیست که نشان از ضعف استور دارد. مایکروسافت به این انتقادات وسیع تا حدودی گوش داده است و قرار است تغییرات خوبی را در پلتفرم خود برای پشتیبانی بهتر این بازی های ایجاد کند. اما به نظر می رسد راه زیادی برای انجام آن دارد و هنوز نمی توان موفقیت را برازنده آن ها دانست.
موفقیت و توجه به خواست کاربران
اطلاعات بیشتر درباره به روزرسانی ها
شاید به روزرسانی های خودکار مایکروسافت آنچنان بد نباشد، اما مایکروسافت بایستی در این مورد بیشتر به کاربران توجه کند. مایکروسافت اعلام کرده بود که نمی تواند جزییاتی از به روزرسانی های ویندوز ۱۰ را برای کابران فراهم کند. اما بسیاری از کارشناسان نیز انتظار داشتند که اطلاعات این به روزرسانی ها در دسترس قرار بگیرد. مایکروسافت به درستی به مخاطبان خود اهمیت داد و جزییات به روزرسانی ها را بر روی صفحه وب خود قرار داد. این لینک دقیقا در قسمت Learn More تنظیمات به روزرسانی ها قرار دارد. بنابر این مایکروسافت به این درخواست کاملا توجه کرد.
استور مایکروسافت دیگر یک پلتفرم بسته نیست
در این روزها، Tim Sweeney انتقادات فراوانی را به سوی استور و سیاست های بسته مایکروسافت روانه کرده است و اینکه توسعه دهندگان نمی توانند نرم افزارهای خود را از جایی به غیر از استور عرضه کنند. اما این انتقاد باتوجه به فعالیت های مایکروسافت نمی تواند انچنان درست باشد و در همان ابتدای انتشار ویندوز ۱۰، چیزی شبیه به sideload اندروید در ویندوز ۱۰ وجود داشت. با به روزرسانی نوامبر ویندوز ۱۰ قابلیت sideloading در نرم افزارهای یونیورسال به صورت پیش فرض برای هر فرد فعال شد. بنابراین هرکسی که نرم افزارهای یونیورسال را نصب می کند، می تواند در هرمکانی بدون تغییرات در تنظیمات به آن دسترسی داشته باشد و از آن استفاده کند. و اینجا هم مایکروسافت در جلب رضایت کاربران خود موفق بود.
دیگر مجبور به استفاده از نوار سفید بالای برنامه ها نیستید
ویندوز ۱۰ با یک نوار عنوان سفید به دستگاه ها فرستاده شد، یک عقب نشینی دراماتیک از ویندوز ۸ دسکتاپ که به شما اجازه شخصی سازی نواربالای پنجره ها را با هررنگی می داد! اما در این میان در نرم افزارهای یونیورسال می توانستید رنگ های دلخواه انتخاب کنید. این حالت مورد اعتراض کاربران قرار گرفت و مایکروسافت نیز به نظر آن ها احترام گذاشت و در به روزرسانی نوامبر، اجازه تعیین رنگ title bars را به مخاطبان خود داد. اگرچه هنوز نوارسفید جزو پیش فرض سیستم عامل است، اما شما می توانید آن را به رنگ های مختلف تغییر دهید و بنابر این هردوطرف راضی هستند.
تمام اعتراضات و انتقادات و درخواست های صورت گرفته درباره ویندوز ۱۰ برای بررسی نیاز به زمان بیشتری دارند که در این جا مجال بررسی تمام آن نیست و فقط به چند مورد دیگر اشاره می کنیم:
- تنظیمات فعلی ویندوز ۱۰، هنوز در حدی نیست که جایگزین کنترل پنل شود و وجود هردو نیز گیج کننده است. مایکروسافت با هر به روزرسانی تنظیمات جدیدی را در قسمت پیش فرض اضافه می کند اما هنوز به تکامل کنترل پنل نرسیده است.
- مرورگر Edge همچنان مشکلاتی دارد و در برخی موارد مانند افزونه هنوز ضعف دارد و سرعت مناسب و موردرضایت کاربران را ندارد. اما به نظر می رسد مایکروسافت در به روزرسانی سالگرد عملکرد این مرورگر را بهتر از قبل کند.
- نرم افزارهای یونیورسال به قدر کافی قوی نیستند و مایکروسافت با ایجاد قابلیت های بیشتر قرار است آن را حل کند.
مایکروسافت برای ویندوز ۱۰ که آخرین نسخه ویندوز است، قطعا با توجه به فشار رسانه ای و توقعاتی که از آن می رود؛ تلاش بیشتری را به خرج خواهد داد و ویژگی های آن را بیش و بیشتر و مشکلات آن را کم و کمتر خواهد کرد و باید پذیرفت که مسیر فعلی به روزرسانی ها تا حدودی راضی کننده بوده است.
از نظر شما چه ویژگی هایی در ویندوز ۱۰ هنوز مشکل دارد و رفع نشده است؟ و چه مشکلاتی حل شده و شما از بهبود آن ها راضی هستند؟
- جمعه 8 مرداد 1395 20:45
- 13 نظر
- هادی اکبری زاده
- _ویندوز پنل جدید , بررسی , بررسی عمومی
سلام
بروزرسانی اتوماتیک از همه بدتره
من یه پروگرمر به لپ تاپ وصل میکنم، این برای شناخته شدن و کار کردن نیاز به درایور داشت
بعد از آپدیت دیگه کار نکرد و نتونستم هم کاریش کنم
الان دوباره ۸.۱ نصب کردم 😐
تازه از ۸.۱ خیلی کند تره!! خیلی!! فکر میکردم پایداریش خوب شده ولی اینطور نیست!
استارت با تاخیر باز میشه، اکشن سنتر با تاخیر… ستینگ و …
به نظرم ۸.۱ خیلی خوبه اما استور ویندوز هم قابل چشم پوشی نیست!
البته خب زیرساختش کلا عوض شده ولی چیزی که به چشم میاد، کاهش سرعت و پایداری هست 😐